Webakadálymentesítés

A közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény 5. §-a szerinti ellenőrzési és végrehajtási feladatokat látja el ügynökségünk. Az akadálymentesítés ellenőrzését ütemezetten végezzük, amelynek eredményéről jegyzőkönyvben értesítjük az érintett intézményt.

További információk

  • 2018. évi LXXV. törvény a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről
  • 162/2019. (VII. 5.) Korm. rendelete a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvényben foglalt kötelezettségek teljesítése ellenőrzésének részletes szabályairól.
  • BIZOTTSÁG (EU) 2018/1523 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2018. október 11.) a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló (EU) 2016/2102 európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti akadálymentesítési mintanyilatkozat létrehozásáról.
  • A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1524 VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2018. október 11.) a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló (EU) 2016/2102 európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti ellenőrzési módszertan és tagállami jelentéstételi szabályok kidolgozásáról.
  • AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2016/2102 IRÁNYELVE (2016. október 26.) a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről

Az akadálymenteség ellenőrzését segítő alkalmazások (pl. online rendszerek, vagy böngészőbe integrált megoldások) segítségével hasznos kezdeni a munkát, de mindenképp webfejlesztő szakértő bevonásával érdemes végezni.

  • A 2018. szeptember 23. előtt közzé nem tett honlap esetében 2019. szeptember 23-tól kell megfelelni a törvényi előírásoknak, míg a 2018. szeptember 23. előtt közzé tett oldalak esetében 2020. szeptember 23-tól kell alkalmazni a törvény előírásait.
  • A mobilalkalmazása esetében 2021. június 23-tól kell megfelelni a törvényi előírásoknak.

A 2018. évi LXXV. törvény a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről 2.§ a) bekezdése definiálja, hogy ki tartozik a közszférabeli szervezetek közé.

A közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény megteremti annak lehetőségét, hogy az akadálymentesítési nyilatkozatban meghatározott visszajelzési eljárás keretében bárki értesítse az érintett közszférabeli szervezetet honlapja vagy mobilalkalmazása akadálymentesítési követelményeknek való meg nem feleléséről, valamint, hogy kérelmezze a törvény 1. § (3) bekezdés, illetve a (4) bekezdés szerint kizárt információt.

A közszférabeli szervezet köteles 30 napon belül válaszolni a kérelemre. Amennyiben a kérelmező 30 napon belül nem, vagy nem kielégítő választ kap a közszférabeli szervezettől, bejelentéssel fordulhat a KIFÜ-höz az ugyfelszolgalat@kifu.hu e-mail címen keresztül.

A bejelentés alapján indult eljárásban a KIFÜ a honlapot vagy mobilalkalmazást egyszerűsített ellenőrzés alá vonja, és ennek eredményéről 60 napon belül tájékoztatja a bejelentőt.

Tájékoztatjuk, hogy a bejelentés során megadott személyes adatokat a KIFÜ a vonatkozó adatkezelési tájékoztatóban meghatározottak szerint kezeli. A bejelentés alapján végzett egyszerűsített akadálymentességi ellenőrzéssel összefüggő adatkezelési tájékoztató a https://kifu.gov.hu/adatvedelem/ oldalon érhető el.

KÉRDÉSE VAN? KERESSEN BENNÜNKET BIZALOMMAL!

Szolgáltatásunkkal és annak megrendelésével kapcsolatban keresse munkatársainkat!

ÜGYFÉLMENEDZSMENT