Budapest, Magyarország
+06 48 48 87 40

rurAllure

 • Projekt rövid neve: rurAllure – Promotion of rural museums and heritage sites in the vicinity of European pilgrimage routes – Európai zarándok útvonalak közelében található vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítése
 • Indítás: 2021. január 1.
 • Zárás: 2023. december 31.
 • Projekt támogatási összege: 2 999 205 EUR
 • KIFÜ támogatási összeg:316 202,5 EUR
 • KIFÜ munkamennyiség: 85 PM
 • Konzorciumi tagok:
  1. Universidade de Vigo (ES)
  2. GVAM Guías Interactivas S.L. (ES)
  3. Universidad Autónoma de Madrid (ES)
  4. Fundación Uxío Novoneyra (ES)
  5. Universidade da Coruña (ES)
  6. Câmara Municipal de Vila do Conde (PT)
  7. Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (HU)
  8. Mária Út Közhasznú Egyesület (HU)
  9. Slovenská technická univerzita v Bratislave (SK)
  10. Univerzita Komenského v Bratislave (SK)
  11. Università degli Studi di Padova (IT)
  12. Fondazione Homo Viator San Teobaldo (IT)
  13. Associazione Europea Vie Francigene (IT)
  14. Università degli Studi di Bologna (IT)
  15. Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NO)
  16. Università IUAV di Venezia (IT)
 • Projekt státusza: Folyamatban lévő projekt
 • Kapcsolat: rurallure@kifu.hu

rurAllure – Európai zarándok útvonalak közelében található vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítése

A rurAllure egy 2021. január 1. és 2023. december 31. között futó Horizon 2020 projekt, amelynek célja a kulturális együttműködés és a fenntartható turizmus elősegítése az európai történelmi zarándokútvonalak térségében. A célok eléréséhez a projekt korszerű informatikai megoldásokat alkalmaz a vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítésére.

A projektet működtető konzorcium vezetői Martín López Nores, a spanyol Vigói Egyetem (Universidade de Vigo) és Susana Reboreda Morillo, a Santiago de Compostela-i Egyetem (Universidade de Santiago de Compostela) munkatársai. A konzorciumban 16 intézmény vesz részt, köztük spanyol, norvég, olasz, portugál, szlovák kutatóintézetek és egyetemek. Magyarországot a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) és a Mária Út Egyesület (MUTKE) képviseli.

A projekt első részeként a technológiai platform létrehozása és négy útszakasz tesztjellegű kidolgozása valósul meg. A kísérleti részek kidolgozása során a Mária Út felvidéki, magyarországi és erdélyi útvonalán egy-egy kisebb szakasz mentén a természeti örökség népszerűsítése valósul meg a KIFÜ, a MUTKE, a Szlovák Műszaki Egyetem (Slovenská technická univerzita v Bratislave) és a pozsonyi Comenius Egyetem (Univerzita Komenského v Bratislave) együttműködésében. A projekt technológiai munkacsoportjában a KIFÜ a teljes európai zarándokút-hálózat lefedésére alkalmas szoftver fejlesztésében vállal szerepet, illetve biztosítja a szoftver működtetéséhez szükséges infrastrukturális feltételeket.

A szellemi–spirituális értékek mellett a zarándokutak napjainkra kétségtelenül Európa jelentős gazdasági erőforrásává váltak. Az útvonalakat több százezren is bejárják évente, ennek jótékony gazdasági hatása azonban szinte kizárólag a közvetlenül az útvonalak mentén található településeken érzékelhető. A túlnyomórészt vidékies jellegű tartományok és régiók, amelyek Európa-szerte jelentős gazdasági és demográfiai kihívásokkal néznek szembe, passzív szemtanúi a zarándokok áramlásának – miközben sok tartalommal és értékkel gazdagíthatnák a zarándokok élményeit.

A zarándoklatok tervezése sok esetben némi rugalmassággal történik az időpontok, az egymást követő szakaszok során megtett távolságok és a pihenőhelyek tekintetében. A zarándokok nyitottak a váratlanul kínálkozó látnivalókra is. A projekt technológiai eszközök és promóciós stratégiák megtervezésével, megvalósításával és tesztelésével kívánja általánossá tenni a múzeumok és örökségi helyszínek bekapcsolását a zarándokturizmusba. A rurAllure így hozzájárul a gazdasági tevékenység élénkítéséhez, a diverzifikáltabb foglalkoztatás erősítéséhez, a veszélyeztetett kulturális örökség megőrzéséhez és a vidékről való elvándorlás elleni küzdelemhez.

Dokumentumok

Sajtóközlemény
Projekt adatlap:
Tovább az adatlapra
rurAllure központi honlap:
Tovább a honlapra

A projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs programja keretében a 101004887-as számú támogatási megállapodás alapján valósul meg.