KGR – Költségvetési gazdálkodási rendszer

  • KIFÜ szerepe a projektben: Projekt menedzsment
  • Projekt azonosító: EKOP 1.2.1.-07-2008-001
  • A projekt indítási dátuma:: 2007
  • A projekt befejezési dátuma:: 2013
  • Támogatás összege: 4,4 Mrd Ft
  • Projekt státusza: Megvalósítás befejeződött

Szoftverek költségvetési intézmények számára

A kormány által meghirdetett államháztartási reform egyik fontos eleme a költségvetés végrehajtásának reformja, a közpénzek és az EU-támogatások elköltésének, felhasználásának átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tétele, ezzel elősegítve a hatékony szolgáltató állam kialakulását. A Költségvetés Gazdálkodási Rendszer (KGR) projekt során létrehozott modulok támogatják a költségvetés végrehajtásának szigorú ellenőrizhetőségét, valamint adatokat szolgáltatnak mind a pénzügyi kormányzat, mind az ellenőrzést végző szervezetek számára, ezzel biztosítva a pénzügyi-költségvetési kontrolling érvényesülését a költségvetés teljes életciklusára (K11 adatgyűjtő-beszámoló rendszer).

A projekt eredményei támogatják a központi költségvetési intézmények pénzügyi, gazdálkodási, könyvelési feladatainak ellátását (IKM FI – intézményi könyvelési rendszer). A projekt keretében biztosított infrastruktúra a Költségvetés Gazdálkodási Rendszer mellett lehetőséget ad a Kincstár által használt, vagy intézmények számára szolgáltatott rendszerek biztonságos, központi üzemeltetésére.

Tervezés és bevezetés

A projekt keretében elkészült stratégiai terv dokumentáció a Kincstár költségvetés végrehajtásával kapcsolatos fő feladatainak felmérésén alapul, a szervezet működését főszakmai modulokra bontva informatikai szempontból mutatja be. A K11 a teljes központi közigazgatási körre bevezetésre került rendszer (egységes szemléletű, valós idejű adatgyűjtés), az IKM FI pedig a központi költségvetési intézmény adott körében biztosít egy egységes, központosított, valós időben működtetett rendszert. A projekt módszertani támogatását és az operatív projektvezetést a KIFÜ látta el.

Konzorciumi tagok: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (konzorciumvezető), Magyar Államkincstár.

A projekt 2013. március 31-én lezárult.