ESR-112 Segélyhívószámra épülő egységes segélyhívó rendszer

  • KIFÜ szerepe a projektben: Projektmenedzsment
  • Projekt azonosító: EKOP 2.1.12-2011-2012-0001
  • Indítás: 2012
  • Zárás: 2015
  • Támogatás összege: 5.444.615.160 Ft
  • Projekt státusza: Megvalósítás befejeződött

Korszerű együttműködés

A projekt célja egy olyan átfogó infokommunikációs rendszer kialakítása volt, amely lehetővé teszi a készenléti szervek (rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem) együttműködési folyamatainak korszerűsítését. A megvalósított rendszer valós idejű adat- és hangkapcsolatot biztosít a készenléti szervek érintett szereplői, irányítók és végrehajtók között. A rendszer biztosítja a kor követelményeinek megfelelő segélykérési csatornák (telefon, eCall, SMS, MMS, Internet stb.) kezelhetőségét. Létrejöttek a segélykérések előszűrését biztosító Hívásfogadó Központok (HÍK), amik csak olyan eseményeket kezelnek, amelyek valós beavatkozást, intézkedést igényelnek.

HÍK és TIK

A segélykérések a Hívásfogadó Központokba érkeznek, ahol az operátorok a rendszer segítségével térképeken láttatva, automatikus helymeghatározással azonnal rögzítik a hívó helyének adatait és az esemény-helyszínt. Az operátorok az informatikai rendszer támogatásával döntenek arról, hogy az esetet mely megyei Tevékenység-irányító Központhoz (TIK) delegálják. A tevékenység-irányító diszpécser a rögzített esemény helyszíne közelében mozgósítható erőforrásokat a számítógépes térképen azonnal láthatja. A létrejövő teljes hang- és adatintegrációra alkalmas rendszernek köszönhetően katasztrófák vagy súlyos balesetek alkalmával akár mindhárom készenléti szerv diszpécsere közvetlen konferenciakapcsolásban lesz képes összehangolni irányítói tevékenységét.

A projekt módszertani támogatását és az operatív projektvezetést a KIFÜ látta el.

Konzorciumi tagok: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (konzorciumvezető), Belügyminisztérium, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Országos Rendőr-főkapitányság, BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Országos Mentőszolgálat, NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A projekt szakmai zárásának időpontja: 2014.11.30.