QCIHungary

Projekt neve: A Deploy Advanced Quantum Communication Infrastructure (QCI) in Hungary („Fejlett kvantum kommunikációs infrastruktúra kiépítése Magyarországon”, röviden QCIHungary)

Indítás: 2023. január 1.

Zárás: 2025. június 30.

Projekt támogatási összege: 9 964 072 EUR

KIFÜ támogatási összeg: 4 062 662EUR

KIFÜ munkamennyiség: 122,50 PM

Konzorciumi tagok:

Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) – konzorcium vezető

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Projekt státusza: Folyamatban lévő projekt

Kapcsolat: info@qcihungary.hu

A Deploy Advanced Quantum Communication Infrastructure (QCI) in Hungary („Fejlett kvantum kommunikációs infrastruktúra kiépítése Magyarországon”, röviden QCIHungary) az Európai Bizottság által a Digital Europe Program keretében a 101081247 számú támogatási szerződés alapján megvalósuló projekt.

  • Az Európai Unió Digital Europe Programja biztosítja projekt támogatásának 50%-át.
  • Magyarországon Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal, szerződésszám: NKFIH: 2020-2.1.1-ED-2023-00286 valamint a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága, a Költségvetési megállapodás azonosítója: KÁF/392/2/2023 biztosítja a projekt támogatásának másik 50%-át.

A QCIHungary a magyarországi nemzeti kvantumkommunikációs infrastruktúra alapjait szeretné lefektetni, ezzel segítve egy nagyobb pán-európai kvantumhálózat létrehozását.  A projekt során néhány magyarországi nagyváros között  kvantumkulcs cseréjére  alkalmas hálózat jön létre. A jövőben újabb pályázati kiírások keretében, további határon átívelő fejlesztésekre is sor kerülhet Ausztria, Szlovákia, Románia, Szlovénia és Horvátország irányába. Budapesten belül a városi hálózat kialakítása több tesztelési célra is alkalmazható lesz. A gerinchálózat és a városi hálózat   kvantumkulcs-megosztási technológián alapul.

A projekt korábbi eredményekre is épít, pl. optikai hálózaton működő sokfotonos impulzusok kvantumos tulajdonságait és kvantumos összefonódásokat alkalmazó kvantumkulcs-megosztásra. Az  optikai hálózatokon alapuló kvantumkulcs-megosztás mellett a projekt előkészíti a műholdas kapcsolatokat egy szabad légköri kvantum kapcsolatos és egy kvantumképes földi állomás kialakításával. A telepítéssel kapcsolatos tevékenység támogatására szoftverfejlesztés is történik.

Bővebb információ: https://qcihungary.hu/hu/home-hu/