Levelezés szolgáltatás

A KIFÜ a Diákháló levelezés szolgáltatásában az intézmény edu.hu végződésű aldomainjén tetszőleges számú postafiókot biztosít, tárhellyel, vírus- és spamszűréssel, alias e-mail-cím létrehozás és átirányítás lehetőségével. Az egyes fiókokhoz tetszőleges arányban lehet kvótát rendelni 1-500MB között. Az intézmények a levelezésüket a KIFÜ központi infrastruktúráján tárolják azonban a postafiókok beállításait saját maguk felügyelik. Érdemes figyelembe venni, hogy a Diákháló levelezés szolgáltatásában jelenleg 10MB a levelek csatolmányának maximális mérete, ez egyaránt érvényes a levelek fogadása, illetve küldése vonatkozásában is. A korlát méretének módosítására egyelőre nincs lehetőség a levelezőszervereink üzembiztonsága és a véges erőforrásaink miatt.

Az intézmény által kijelölt Dashboard rendszergazdának lehetősége van az intézményi postafiókok széleskörű adminisztrálására a Dashboard felület részeként, a Felhasználók modulban a következő címen: https://dashboard.kifu.hu/users

 A fenti levelezés adminisztrációs felületen elérhető funkciók:
– postafiókok létrehozása, törlése
– postafiókok jelszavának beállítása, megváltoztatása
– postafiókokhoz tartozó kvóta beállítása
– a postafiókok álneveinek, továbbításainak beállítása
– a postafiókok státuszának állítása (Aktív/Inaktív)
– levelezési csoportok létrehozása, módosítása, törlése
– tömeges felhasználó importálási/exportálási lehetőség

Bővebben a Dashboard felületünkről: http://diakhalo.hu/dashboard2_0

 

Webmailen keresztüli hozzáférés

A Dashboard felületen keresztüli létrehozás után az edu.hu végződésű e-mail cím azonnal hozzáférhető a https://webmail.edu.hu felületen, tetszőleges böngésző használatával (például Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, stb.).

Az új webmail használatához szükséges tudnivalók:
– A felület címe: https://webmail.edu.hu
– Felhasználónév: nev@intezmeny.edu.hu alakú e-mail cím
– Jelszó: az érintett felhasználóhoz a Dashboardon beállított jelszó
Az egyes felhasználóknak lehetőségük van megváltoztatni a jelszavukat a webmailen keresztül, illetve ezt az intézmény megbízottja (diákháló rendszergazda) is elvégezheti a levelezés adminisztrációs felületen keresztül. 

 

Levelezőklienssel történő használat

A levelezőklienseket az alábbi paraméterek alapján kell beállítani:

Beérkező levelek kiszolgálói (bejövő levelek fogadásához):

 

IMAP esetén:

imap.edu.hu (143-as port SSL nélkül, vagy 993-as port SSL hitelesítéssel, az utóbbi javasolt)

 

POP3 esetén:

pop.edu.hu (110-es port SSL nélkül, vagy 995-ös port SSL hitelesítéssel, az utóbbi javasolt)

Kimenő levelek kiszolgálója (levélküldéshez):

smtp.edu.hu

– authentikáció/hitelesítés nélkül a Diákháló tartományból [195.199.0.0-195.199.255.255 közötti IP címekről] lehetséges: 25-ös port SSL hitelesítés nélkül, vagy

– hitelesítéssel, levelezéshez használt felhasználónév/jelszó párossal bármilyen IP címről: 465-ös port, SSL hitelesítéssel, ez a módszer javasolt)

Hozzáférési adatok a nev@intezmeny.edu.hu e-mail cím esetén:

– Felhasználónév: nev@intezmeny.edu.hu

– Jelszó: az érintett felhasználóhoz a Dashboardon beállított jelszó

 

Levelezési lista és lista archívum

Kormányzati Fejlesztési Ügynökség levelezési lista és lista archívum szolgáltatása valamennyi tagintézménye számára elérhető. Levelezési listát az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhetnek.

Kérjük, hogy amennyiben levelezés szolgáltatással kapcsolatban keres minket, mindenképpen adja meg az email címet, amivel kapcsolatban a hibát tapasztalta, ha visszapattanó levelet kapott, akkor az abban szereplő hibaüzenetet is juttassa el hozzánk, illetve minden esetben adja meg az intézményéhez tartozó VPID azonosítót.