HPC EDIH

 

Projekt rövid leírása:

A nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) olyan jelenségek megfigyelését és értékelését teszi lehetővé, amelyekre a korábbi technológiával nem volt lehetőség. Magyarország 20 évnyi szuperszámítógépes erőforrás-ellátás után már 2020-ban létrehozta nemzeti HPC Kompetencia Központját, hogy a szolgáltatást képzéssel és üzletfejlesztéssel egészítse ki. Az elmúlt három évben azonosításra került, hogy a kkv-k és közintézmények többsége nem rendelkezik bizonyos digitális készségekkel, amelyek elengedhetetlenek a folyamataik digitalizálásához, a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adatuk hasznosításához vagy az innovációfejlesztési projektek végrehajtásához, a HPC hatékony használatához szükséges készségek és tapasztalatok is hiányoznak. A vállalkozások digitális érettségének és ezáltal az európai (magyar) digitális gazdaság versenyképesség javításának érdekében jött létre Magyarországon a HPC-t népszerűsítő Digitális Innovációs Központ, a HPC EDIH.

A Digitális Innovációs Központ létrehozásának célja Magyarországon, hogy a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) használatára összpontosítsa tevékenységét a kkv-k, egyetemek, közintézmények és egyéb szervek javára. Egyablakos ügyintézési pontként fogja támogatni a vállalatokat, egyetemeket és közintézményeket a digitális kihívások megválaszolásában. Annak érdekében, hogy a vállalatok, egyetemek és közintézmények javíthassák tevékenységüket, üzleti, kutatási, innovációs és termelési folyamataikat, a HPC EDIH hozzáférést biztosít számukra a műszaki szakértelemhez és a tesztelési lehetőségekhez, valamint „befektetés előtti tesztelés” szolgáltatásokat is kínál. Támogatja a kkv-kat és más szervezeteket abban, hogy a HPC által támogatott digitális technológiák segítségével javítsák folyamataikat, termékeiket vagy szolgáltatásaikat. A vállalatoknak nyújtott szolgáltatáscsomag olyan innovációs szolgáltatásokat tartalmaz majd, mint például finanszírozási tanácsadás és képzés – amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy megértsék, mikor előnyös a HPC használata -, illetve a digitális átalakulásukhoz szükséges készségfejlesztés.

Ilyen típusú EDIH eddig még nem létezett Magyarországon, és a HPC használata a kkv-k fejlesztési projektjeiben egyelőre meglehetősen ritka.

A HPC EDIH országos szinten (de részben nemzetközi fókusszal is) fog működni, a főbb ipari régiókban kínálva kapcsolattartási pontot és/vagy szolgáltatásokat. Kapcsolatokat és együttműködéseket fog ápolni (pl. a bevont partnerek megosztásában és közös támogatásában, közös kommunikációs kampányok és rendezvények szervezésében) más magyarországi EDIH-ekkel:

  • Data EDIH
  • Agrár EDIH
  • DigitalTech EDIH
  • MI EDIH,

valamint értékteremtő és támogató partneri együttműködéseket tervez folytatni:

  • más magyarországi és külföldi EDIH-ekkel
  • egyetemekkel
  • közintézményekkel
  • kamarákkal
  • EEN hálózatokkal
  • releváns nemzetközi (EU) szervezetekkel (EuroHPC, PRACE, Startup Europe).