Diákháló Program

A Digitális Oktatási Stratégia értelmében valamennyi köznevelési intézményben biztosítani kell a megfelelő internetes sávszélességet, illetve az osztálytermeket és a közösségi tereket lefedő központilag menedzselt WiFi szolgáltatást. A kormány által elfogadott DOS a 100-500 fős intézményekben 100Mbps, az ennél nagyobb feladatellátási helyeken pedig legalább 1Gbps sávszélesség biztosítását írja elő.

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával megvalósuló, az intézmény-fenntartókkal egyeztetett, általuk elfogadott digitális oktatási infrastruktúra-fejlesztést a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) irányítja.

A sávszélesség biztosításában valamennyi nem üzleti fenntartású oktatási intézmény érintett.

A WiFi-lefedettség biztosítása országosan megtörténik a Klebelsberg Központ tankerületei által fenntartott köznevelési intézményekben és a szakképző intézményekben, valamint a Közép-Magyarországi Régióban (KMR) található állami fenntartású oktatási intézményekben.

A megvalósuló fejlesztés eredményeképpen az érintett iskolákban az alábbi WIFI hálózatok válnak elérhetővé, párhuzamosan biztosítva az oktatási célú, illetve vendég felhasználást is:

  1. Oktatási WiFi: a digitális oktatáshoz kialakított nagy sávszélességet biztosító hálózat, melyen elérhetőek az Oktatási Hivatal (OH) felhőszolgáltatásán keresztül publikált digitális tananyagok, valamint a Nemzeti Köznevelési Portál (NKP), az iskola saját szerverén tárolt anyagok, továbbá megfelelő szűrési beállítások mellett a nyilvános internet szolgáltatás. A hálózathoz történő csatlakozás történhet Eduroam, illetve felhasználónév + jelszó alkalmazásával.
    Az Eduroam egységes európai azonosítási rendszerben regisztrált tanulók és oktatók számára előnyt jelent, hogy a kiépülő WiFi hálózathoz bármely érintett intézményben automatikusan hozzáférnek.
  2. Vendég WiFi: iskolai rendezvényeken vagy az iskola területén tartott egyéb rendezvényeken a résztvevők számára egyszeri jelszóval biztosított, megfelelő szűrési beállítások mellett elérhető nyílt internet szolgáltatás.

A nyilvános interneten elérhető tartalmakat az Oktatási WiFi hálózaton a Digitális Gyermek-védelmi Stratégia (DGyS) alapelvei mentén és annak konkrét útmutatásai alapján „black-list” elven kerülnek szűrésre. Ennek lényege, hogy a szűrés nem engedélyez hozzáférést az előre megadott tiltott tartalmakhoz (URL-ekhez).