Beüzemelési segédlet a Cisco C1111-8p típusú routerekhez

A router előlapi nézete:

A router hátsó panel nézete:

A szolgáltatói modemet alapértelmezetten a router 0/0/0 portjára kell csatlakoztatni. Optikai csatlakozás esetén az SFP modult a 0/0/0 port SFP csatlakozójába dugjuk be. Dual Uplink vagy a 0/0/0 port meghibásodása esetén a 0/0/1 portot is használhatjuk, de ehhez a router konfigurációjának módosítása is szükséges.

A router portjainak kiosztása

Amikor egy intézmény új létesítésnél kap egy routert, azon alapesetben, ha a végpont nem rendelkezik a KIFÜ által teljes lefedettséget biztosító wifi hálózattal, egy Privát tartomány van minden LAN portra – GE0 – 7 felkonfigurálva. Az ide csatlakoztatott eszközök automatikusan – DHCP – kapnak IPv4 címet. Amennyiben van KIFÜ által biztosított wifi hálózat – Eduroam és GUEST_VENDEG – akkor a port kiosztás annyiban tér el az előzőtől, hogy a GE7 porthoz  a wifi hálózat működéséhez szükséges tartományok vannak hozzárendelve.

Router meghibásodása esetén, ha cserére van szükség a csere router konfigurációja megegyeznek a meghibásodott routerével.

A GE 0 – 6 portokra a WIFI kivételével bármelyik tartományt (Publikus, Privát) felkonfigurálható, valamint bármelyik lehet access vagy trunk port.

Régebben hagyományosan a GE0 trunk port volt, de ennek ilyen módú használata a felhasználó döntésének függvénye. Amennyiben egy portot trunk portként konfigurálunk ügyeljünk arra, hogy az ide csatlakoztatott eszköz ismerje a IEEE 802.1Q szabványt. Trunk portra nem javasolt számítógép közvetlen csatlakoztatása.

Azokban az intézményekben ahol KIFÜ által biztosított wifi hálózat működik a router GE7 portja a wifi hálózat eszközei számára van fenn tartva. Kérjük ezt a portot, és a rajta lévő switchek portjait ne használják fel saját eszközeikhez!

Tartományok

Publikus tartomány: ez a nyilvános és kívülről elérhető szolgáltatásokat (levelező- és webszerver stb.) futtató számítógépek, szerverek szegmense. Címtartománya: 195.199.x.x/29, alhálózati maszk: 255.255.255.248. DNS-szeverek: 195.199.255.4, 195.199.255.57, 195.199.255.58. A két utolsó x helyén az intézmény egyedi IP-je áll, ebből 5 db használható. Amennyiben az intézményhez nem tartozik, a Dashboardon a hálózati beállításoknál, mint hálózati szegmens nem jelenik meg a publikus címtartomány, igény esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségein van lehetőség kérelmezni azt.

Privát tartomány: az intézmény saját eszközeit (számítógépek, nyomtatók stb.), valamint a belső szolgáltatásokat futtató számítógépeket ide lehet csatlakoztatni. Címtartománya – adatszolgáltatási kötelezettségek miatt – minden routeren egyedi. Az ebbe a szegmensbe kötött számítógépek DHCP-n keresztül, dinamikusan kapják a szükséges beállításokat, azaz amikor a számítógép IP címet kér a routertől, azt automatikusan meg fogja kapni. A kiosztható címek száma egyedileg meghatározott, igény esetén bővíthető.

WIFI tartomány: ez minden esetben központilag felügyelt és csak azokban az intézményekben jön létre ahol a KIFÜ biztosít teljes wifi lefedettséget. Amennyiben olyan igény merül fel amit az alapértelmezett beállítások nem tudnak teljesíteni jelezze a KIFÜ ügyfélszolgálatának.

A fent leírtak az alapértelmezett beállításokat tükrözik. Ha az intézmény ezektől eltérőt szeretne, kérjük, jelezzék felénk bizalommal a hibabejelento@kifu.hu e-mail címen vagy a +36-1/450-3070 hibabejelentő telefonszámon!

Vissza a További segédanyagokhoz