Beüzemelési segédlet a Cisco 892FSP típusú routerekhez

A router szemből és a hátsó nézete:

LED megnevezése Leírás
OK Nem világít – Kikapcsolt állapot

Zölden világít – Normál működés

Zölden villog – Az eszköz újraindul vagy ROMmon módban van

GE LAN0-4 Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden/borostyánsárgán villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

GE LAN5-7 Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

GE8-9 WAN Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

SFP8 WAN Zölden világít – A portra csatlakoztatva van eszköz

Zölden villog – Adatforgalom halad át a porton

Nem világít – A portra nincs csatlakoztatva eszköz

VPN Nem világít – Nincs tunnel felépítve

Zölden világít – Legalább egy tunnel felépült

PPP Nem világít – Nem épült fel PPP-session (nincs internetkapcsolat)

Zölden világít – Legalább egy PPP-session felépült (van internetkapcsolat)

A modemet alapértelmezetten a router GigabitEthernet8 interfészére kell rádugni egyenes kötésű kábellel.

A routerre bármilyen 10/100/1000Base-TX képes eszköz rákapcsolható és az automatikusan felismeri a rákötött eszköz sebességét és duplexitását.

Portok kiosztása

Általánosságban minden port konfigurálható bármelyik vlanhoz, lehet trunk vagy access. Abban az esetben, amikor a KIFÜ által az intézmény teljes lefedettségét biztosító wifi hálózat üzemel, ott a router-en levő Gi7-es port ezen wifi hálózat működtetésére van felkonfigurálva, ide más eszközt, mint a wifi hálózat 1. számú switch-ét nem szabad csatlakoztatni.

GigabitEthernet0: trönkport. Ha az intézmény tovább üzemelteti a korábbi  Cisco Catalyst 2950 típusú switchet, valamint ezen továbbra is van konfigurálva a VLAN10,11,12, akkor ezen eszközt ide lehet csatlakoztatni. A switch konfigurálása és üzemeltetése az intézmény feladata és hatásköre! Természetesen ide köthető még további, más saját intézményi hálózati eszköz is, mely a IEEE 802.1Q szabványt ismeri. Ha az intézmény a KIFÜ által nyújtott VLAN-októl és tartományoktól eltérőt szeretne használni a routeren, akkor kérjük, keressék a KIFÜ ügyfélszolgálatot. Fontos még megemlíteni, hogy erre a portra nem javasolt számítógépet kötni, amennyiben trunk portként használjuk!

GigabitEthernet1-2: az ide csatlakoztatott eszközök a Publikus tartományba kerülnek.
GigabitEthernet3-6: az ide csatlakoztatott eszközök a Privát tartományba kerülnek.
GigabitEthernet7: teljes wifi lefedettséget biztosító eszközök számára fenntartott port. Kérjük, ezt a portot, és a rajta lévő switch-ek portjait ne használják fel saját eszközeikhez!

Tartományok

Publikus tartomány: ez a nyilvános és kívülről elérhető szolgáltatásokat (levelező- és webszerver stb.) futtató számítógépek, szerverek szegmense. Címtartománya: 195.199.x.x/29, alhálózati maszk: 255.255.255.248. DNS-szeverek: 195.199.255.4, 195.199.255.57, 195.199.255.58. A két utolsó x helyén az intézmény egyedi IP-je áll, ebből 5 db használható. Ezeket kézzel, manuálisan kell beállítani az intézményi eszközökön. Ebben a tartományban címfordítás nem történik. Amennyiben az intézményhez nem tartozik, a Dashboard-on a hálózati beállításoknál, mint hálózati szegmens nem jelenik meg a publikus címtartomány, igény esetén az ügyfélszolgálat elérhetőségein van lehetőség kérelmezni azt.
Privát tartomány: az intézmény saját eszközeit (számítógépek, nyomtatók stb.), valamint a belső szolgáltatásokat futtató számítógépeket ide lehet csatlakoztatni. Címtartománya – adatszolgáltatási kötelezettségek miatt – minden routeren egyedi. Az ebbe a szegmensbe kötött számítógépek DHCP-n keresztül, dinamikusan kapják a szükséges beállításokat, azaz amikor a számítógép IP címet kér a routertől, azt automatikusan meg fogja kapni. A kiosztható címek száma egyedileg meghatározott, igény esetén bővíthető.
Védett tartomány: továbbiakban privát tartományként funkcionál, azzal egyenértékű.
WIFI tartomány: ez minden esetben központilag felügyelt, és csak azokban az intézményekben jön létre, ahol a KIFÜ biztosít teljes wifi lefedettséget. Amennyiben olyan igény merül fel, amit az alapértelmezett beállítások nem tudnak teljesíteni, jelezze a KIFÜ ügyfélszolgálatának.

A fent leírtak az alapértelmezett beállításokat tükrözik. Ha az intézmény ezektől eltérőt szeretne, kérjük, jelezzék felénk bizalommal a hibabejelento@kifu.hu e-mail címen vagy a +36-1/450-3070 hibabejelentő telefonszámon!

Vissza a További segédanyagokhoz