Állományok küldése

A FileSender nyitóoldala:

Bejelentkezéshez az eduID azonosításban résztvevő intézményünket kell kiválasztanunk:

A következő oldalon az eduID felhasználónk felhasználónevével (e-mail cím formájú) és jelszavával kell bejelentkeznünk (az intézményünk rendszergazdájától kapott fiókkal, amelyet ő korábban a Dashboard adminisztrációs felületen keresztül hozott létre számunkra).

Az első bejelentkezés után az adatkezelési szabályzat elfogadására van szükség a föderatív azonosításon alapuló szolgáltatás használatához. Miután ez megtörtént, a FileSender kezdőoldalán találjuk magunkat.

Alapértelmezetten be van jelölve a „Csak linket kérek e-mail küldés helyett” opció – így a kiválasztott állomány feltöltésre kerül a szerverre, ezután pedig megjelenít és egy linket, amit bármilyen úton el tudunk juttani a címzetthez. (e-mailben, cset üzenetben, dokumentumban). A címzett a linkre kattintva le tudja tölteni a feltöltött állományt.

Ha kivesszük a pipát a „Csak linket kérek e-mail küldés helyett” opció elől, akkor a filesender elektronikus levélben értesítést küld a megadott cím(ek)re arról, hogy adatot küldtünk. Több címzett esetén a címzetteket vesszővel vagy pontosvesszővel elválasztva sorolhatjuk fel. A feladó e-mailcíen nem változtathatunk, ezt az értéket a FileSender az eduID azonosítás során kapja meg. A címzett e-mailben kapja meg, hogy honnan töltheti le a levelet, ennek a levélnek a tárgyát és kísérő szövegét — ha szükségesnek tartjuk — beállíthatjuk.

Minden adatküldésnek van egy lejárati ideje, ami után a rendszer automatikusan törli a feltöltött anyagot. Ha nem szeretnénk a leheséges leghosszabb időn át elérhetővé tenni a küldött adatot, állítsunk be korábbi lejárati időt.

A linkre kattintva elindul a letöltés. A letöltés végén a feltöltő e-mail értesítést kap.

Az adatokat jelszóval is védhetjük a „Fájl titkosítása” bejelölésével, ilyenkor a linken kizárólag a jelszó megadásával lehet letölteni a küldeményt. A jelszót nyilván el kell juttatni a címzetteknek, célszerűen nem abban üzenetben, mint a letöltési linket.

Vissza a FileSenderhez

2021-09-27