A nyílt kutatási infrastruktúrák 2024. évi helyzete

A nyílt kutatási infrastruktúrák 2024. évi helyzete

Az Invest in Open Infrastructure (IOI) új jelentést publikált, amely a nyílt kutatási infrastruktúrák 2024. évi helyzetét mutatja be. A jelentés többek között kitér az egyes infrastruktúrák egyedi jellemzőire, a fenntartási módokra és az igazgatási szerkezetre.

A közel százoldalas dokumentum a fenntartói és igazgatási típusok mellett vizsgálja a földrajzi különbségeket, az egyes infrastruktúrák nyílt tudományt alakító tényezőit és a mesterséges intelligencia lehetséges jövőbeli hatásait.

A vizsgálat megállapítja, hogy a kutatási infrastruktúrák nagy része közösségi alapon szerveződik, amelynek köszönhetően rendkívül átlátható és követhető a működésük. Érdekes megállapítás, hogy a kutatástámogatási rendszerek sokszor elvárják egy-egy kutatási infrastruktúra használatát a nyertes pályázóiktól, azonban közvetlen anyagi támogatást nem biztosítanak az infrastruktúrák számára.

A vizsgálatba összesen 57 infrastruktúrát vontak be, amelyek között repozitóriumok, adatkezeléssel foglalkozó infrastruktúrák, publikációs felületek és több más típusú infrastruktúra kapott helyett.

A teljes jelentés szabadon hozzáférhető az alábbi oldalon:

Steinhart, G., Collister, L., Huang, C.-K. (Karl), Lippincott, S., Neylon, C., Riordan, D., Sellanga, J., Skinner, K., Thaney, K., & Tsang, E. (2024). 2024 State of Open Infrastructure: Trends in characteristics, funding, governance, adoption, and policy. Invest in Open Infrastructure. https://doi.org/10.5281/zenodo.10934089