Az EOSC projektek közös irányai

Az EOSC projektek közös irányai

Az Európai Bizottság szervezésében 2024. június végén 25 EOSC-hoz kapcsolódó, Horizont Európa programból támogatott projekt szakértői gyűltek egybe, hogy közösen vitassák meg a projektjeik közös pontjait és irányelveit.

A szakértők alapvetésként fogalmazták meg, hogy az EOSC-os projektek valamennyien egyrészt a nyílt tudományos alapelvek megvalósulásáért és terjesztéséért küzdenek, másrészt egy együttműködő, interoperábilis kutatási infrastruktúra-hálózat kialakításán dolgoznak.

A találkozó egyik fő témája az EOSC Föderáció megvalósításának kérdéseinek, és az ehhez kapcsolódó kézikönyv ügyének megvitatása volt. A találkozón bemutatkoztak az idén újonnan induló EOSC-os projektek. Az esemény lehetőséget adott arra is, hogy egyeztessék az egyes projektek együttműködési lehetőségeit, illetve arra, hogy az őszi EOSC Symposium programját a résztvevői igényekhez igazítsák.

További részleteket, illetve a találkozó előadói diasorai: https://eosc.eu/news/2024/07/the-european-commission-gathers-25-eosc-related-projects-to-align-on-the-next-steps-for-eosc-implementation/