Nemzetközi projektek

EuroCC

Az Európai Unió Horizont 2020 (H2020) égisze alatt az EuroCC projekt keretében a részt vevő országok feladata az, hogy saját országukban egy nemzeti HPC kompetencia központot hozzanak létre. Ezek nemzeti szinten koordinálják a HPC-vel kapcsolatos összes tevékenységet és kapcsolattartó pontként szolgálnak az ipar, a tudomány, a (leendő) HPC-szakértők és a nagyközönség számára egyaránt. Az EuroCC projekt egyik felét a H2020 program (EuroHPC Közös Vállalkozás) másik felét a partnerországok finanszírozzák. Az EuroCC-nek 33 tagja van,  tevékenységeit  a Stuttgarti székhelyű (HLRS) koordinálja. 

eurocc

GN4-3

A projekt célja, hogy világszínvonalú nagysebességű hálózat (Internet, speciális és dedikált kommunikációs hálózat) és együttműködési (Trust&Identity, multimédia, cloud stb.) szolgáltatásokat és ezekhez a technológiákhoz kapcsolódó teszt környezetet nyújtson és fejlesztéseket végezzen kitűnő színvonalon az oktatási, akadémiai és kutató szféra számára.

gn4-3

NI4OS-Europe

A NI4OS (National Initiatives for Open Science in Europe) projekt az EOSC (European Open Science Cloud) vízió megvalósítását tűzte ki célul, a projektben résztvevő 15 országban.

ni4os-europe

PRACE 6IP

A PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) az Európai Unió támogatásával létrehozott közös európai szuperszámítógépes infrastruktúra és együttműködés. A PRACE legfőbb célja az, hogy olyan világszínvonalú szuperszámítógépes (HPC – High Performance Computing) infrastruktúrát biztosítson ingyenesen az európai kutatás, fejlesztés és innováció számára, amely biztosítja Európa versenyképességét a világ más fejlett régióival, és amelyet az egyes európai országok külön-külön nem tudnának létrehozni és fenntartani.

prace-6ip

rurAllure

A rurAllure egy 2021. január 1. és 2023. december 31. között futó Horizon 2020 projekt, amelynek célja a kulturális együttműködés és a fenntartható turizmus elősegítése az európai történelmi zarándokútvonalak térségében. A célok eléréséhez a projekt korszerű informatikai megoldásokat alkalmaz a vidéki múzeumok és örökségi helyszínek népszerűsítésére.

rurallure