Közigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó levéltári szolgáltatás fejlesztése

Jelenlegi hely

KIFÜ szerepe a projektben: műszaki-szakmai és folyamat minőségbiztosítást ellátó konzorciumi tag
Projekt azonosító: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00011
Indítás: 2016.
Zárás: 2018.
Támogatás keretösszege: 2 612 451 410 Ft 
KIFÜ támogatási összeg: 26 296 000 Ft
Konzorciumi tagok: Magyar Nemzeti Levéltár; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.; Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Projekt státusza: folyamatban


A fejlesztés nem pusztán a kulturális örökség megőrzésére irányul, de szervesen kapcsolódik a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló egyéb fejlesztésekhez, melyeknek célja az állampolgárok és a közigazgatási intézményrendszer számára nyújtott szolgáltatások egyszerűsítése, elektronizálása és országos kiterjesztése.

A fejlesztés eredményeképpen lehetővé válik az Országos Levéltár központi géptermének, valamint a tagintézmények irodai informatikai eszközrendszerének a bővítése, ezáltal megvalósul az ügyintézési folyamatok egységes, országos kiterjesztése.  A korszerűsített hálózati eszközparkkal lehetővé válik továbbá, hogy a levéltárak bekapcsolódjanak a közigazgatás elektronikus ügyintézési rendszerébe. A fejlesztés eredményeként a levéltár informatikai rendszere alkalmassá válna, hogy az állampolgárok közvetlenül online vagy a Kormányablakok szolgáltatásain keresztül, egyablakos ügyintézéssel intézhessék a levéltári iratokra is kiterjedő ügyeiket. Továbbá a projekt eredményeképpen létrejövő fejlesztés így hozzájárul az állampolgárok ügyintézéssel töltött idejének, az ezzel járó költségeinek és adminisztratív terheinek csökkentéséhez.