Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer létrehozása

Jelenlegi hely

Projektazonosító: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00016
Kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
A projekt címe: Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer (INTEL) létrehozása
A szerződött támogatás összege: 3,82 Mrd Ft
A támogatás mértéke: 100 % 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019. február 28. 
Konzorciumi tag: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
A KIFÜ által a projekt keretében elszámolható költség: 38,2 millió Ft


Az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer (INTEL) létrehozása c. projekt (a továbbiakban: projekt) során a Hivatal az alaptevékenységének egyes elemeit komplexen fejleszti azért, hogy meg tudjon felelni az előtte álló kihívásoknak. A fejlesztés legfőbb célja, hogy a meglévő rendszerek optimalizálása, korszerűsítése, továbbfejlesztése révén minél több adat kerülhessen az elemző rendszerbe, egyúttal megtörténhessen a kapcsolódó hatósági feladat ellátás egyszerűsítése, valamint ügyfél oldali folyamatok elektronizálása.

A fejlesztések keretében egyrészt megtörténik a szabályozási folyamatok és végrehajtási folyamatok megújítása, általános érvényű elvek mentén kialakított ergonomikus kommunikációs felületek kialakítása, amelyek segítségével a Hivatal folyamatai tovább elektronizálhatók, másrészt az új típusú IT támogatás kialakítása a NÉBIH folyamatainak elektronikus támogatásának kiterjesztésével, valamint a Hivatal informatikai rendelkezésre állási szintjének, és az üzemeltetés biztonságának növelésével.

A fentiek eredményeképpen megvalósulhat a hagyományos, az élelmiszerlánc-kockázatok kezelését célzó intézkedések hatékonyságának javítása mellett az információk hatékony gyűjtése, feldolgozása és megosztása is. Azaz fontos, hogy ne csak jól tegyük a dolgunkat (hatékony kockázatkezelés), hanem a jó, helyes dolgokra koncentráljunk (tudásmenedzsment), annak érdekében, hogy a kockázatok valóban elfogadható mértékűre csökkenjenek.