Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer létrehozása

Projektazonosító: KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00016
Kedvezményezett neve: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
KIFÜ szerepe a projektben: folyamat és műszaki minőségbiztosító
A projekt címe: Intelligens Élelmiszer-biztonsági elemző Rendszer (INTEL) létrehozása
A támogatás keretösszege: 3 631 715 807 Ft
KIFÜ támogatási összeg: 36 644 194 Ft 
A támogatás mértéke: 100 %
A projekt megvalósításának kezdete: 2016.12.20.
A projekt tervezett befejezése: 2019.02.28.
Konzorciumi tagok: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Projekt státusza: fizikai befejezés megtörtént


Az INTEL projekt egyik kiemelt célja a hatóság meglévő adatelemző rendszereinek optimalizálása és korszerűsítése volt. A fejlesztés eredményeként – a rendszerbe áramló több és jobb minőségű élelmiszerlánc-információ révén – javult az adatok elemezhetősége, a közöttük lévő kapcsolatok feltárása és a Nébih kockázatelemzési rendszereinek hatékonysága.

Az INTEL nagymértékben hozzájárult a hatósági feladatellátás egyszerűsödéséhez. Az ügyféloldali folyamatok újraszervezése és elektronizálása által csökkent az ügyintézési idő, jelentősen redukálódtak az élelmiszerlánc-szereplők adminisztratív terhei, emellett több központosított elektronikus ügyintézési szolgáltatáshoz is kapcsolódott a Nébih.

Kiépült az élelmiszerlánc egységes adatmodellje és információmenedzsmentje, amely főként az állategészségügyi törzsadatok kezelésében hoz előrelépést, de támogatja a Nébih helyszíni ellenőrzéseit, valamint a tevékenység-regisztrációs folyamatokat is. A szisztematikusan kiépített IT architektúra a későbbiekben elemenként tovább bővíthető, újabb élelmiszerbiztonsági szakterületekre is kiterjeszthető.

Az INTEL rendszerfejlesztés egy újabb fontos lépés volt a hazai élelmiszerláncban felmerülő kockázatok, aktuális problémák gyorsabb és hatékonyabb kezelése felé. 

A kétéves, innovatív program 2019. február 28-án zárult, sajtónyilvános projektátadó eseményét 2019. március 21-én tartotta a Projektgazda.