Idén Magyarország volt a házigazdája az Európai Unió egyik legnagyobb infokommunikációs rendezvényének, az ICT Proposers’ Day-nek

Önhűtő és -fűtő okosfásli, raktári leltárt végző drónok, közösségi árammegosztó rendszerrel működő elektromos moped, navigáló és világító okoscsengő – 22 magyar innováció mutatkozott be az Európai Unió idei legfontosabb infokommunikációs rendezvényén Budapesten. „A magyar kormány kiemelten kezeli a digitalizációt és az infokommunikációs ágazatot” – hangsúlyozta a helyszínen Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Budapesten rendezte meg csütörtökön és pénteken az Európai Bizottság az év legfontosabb európai infokommunikációs fókuszú eseményét. Az ICT Proposers’ Day mintegy 3000 főt látott vendégül szerte Európából – köztük a technológiai iparág vezető képviselőit, vállalatait, innovátorait, akadémikusait. A kutatási és innovációs konferencia kiemelt témája volt az 5G hálózatok szerepe, a dolgok internete, az ipar 4.0, a robotika, a mesterséges intelligencia és a startupok. A rendezvényen mintegy 6300 előre egyeztetett kétoldalú tárgyalást folytatott a regisztrált szervezetek mintegy 3000 résztvevője.

Magyarország házigazdaként is bemutatkozott a Hungexpo-n rendezett konferencián az Innovation HUb fantázianevet viselő installációjával. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség közreműködésével megvalósult 250 négyzetméteres „kapcsolódási pont” a hazai kutatói közösség, az akadémiai és üzleti szektor, valamint a feltörekvő startupok innovatív megoldásaiból nyújtott interaktív ízelítőt.

„A digitális átalakulás mindannyiunk életére hatással van. Már napjainkban is jelentősen hozzájárul a GDP-hez, valamint a foglalkoztatáshoz a digitális gazdaság teljesítménye. A folyamatos fejlődés, a magyar innováció támogatása kiemelt nemzetgazdasági érdek, a magyar kormány ezért fontos partnernek tekinti a hazai kutatói és akadémiai közösséget, valamint az üzleti szektor innovatív szereplőit” – fogalmazott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a helyszínen.

Az Innovation HUb látogatói összesen 22 kiállító termékeivel találkozhatnak, megismerhették például a 16 éves magyar diáklány, Szegedi Melinda találmányát, az önmagát hűteni és fűteni képes e-fáslit, amely aranyérmet nyert Kínában, az Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen. Bemutatkozott az Aeriu startup, amely kereskedelmi forgalomban kapható drónok segítségével teszi hatékonyabbá a raktározás és leltározás folyamatát. A megoldással a cég harmadik helyezést szerzett a Global Forum kanadai startup versenyén. Az érdeklődők láthatták a Servo Movement közösségi árammegosztó rendszerrel működtethető elektromos mopedjét, a Shoka Bell navigáló, világító, riasztó okoscsengőjét, valamint a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem fejlesztéseit is.

A rendezvényen az Európai Bizottság a 2018-ban elérhető infokommunikációs, közvetlenül elnyerhető uniós pályázatokról is tájékoztatta a vállalkozásokat. Alessandro Barbagli, az Európai Bizottság technológiai innovációért felelős igazgatóságának programszervezési vezetője szerint a találkozó kiváló alkalmat kínált a kutatás-fejlesztési partnerkapcsolatok kiépítésére, új projektötletek megvitatására, valamint információszerzésre a Horizon 2020 ICT programjairól.