Tovább fejlesztik az állami intézmények távközlési hálózatát

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az Antenna Hungária Zrt., az MVM NET Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség által alkotott konzorcium 4,73 milliárd forint vissza nem térítendő  támogatásból elindított beruházással 1850 hálózati végpont fejlesztését végzi el az állami intézmények által használt Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton (NTG).

A projekt megvalósításáról szóló támogatási szerződés március 1-jén lépett hatályba. A projekt célja, hogy kiterjessze az NTG hálózatát és biztosítsa 1850 intézményi végpontnál a minimális másodpercenkénti 30 megabit (Mbps) sávszélességet, vezetékes és vezeték nélküli technológiák segítségével.

A fejlesztéssel érintett végpontokon elektronikus közigazgatási szolgáltatások hatékony biztosítására nyílik mód, az üzembiztonság növelése és az információ-biztonsági kockázatok mérséklése mellett.

A 4,73 milliárd forint forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Magyarország költségvetése biztosítja a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) keretében.

A fejlesztés a tervek szerint 2019 őszén zárul.

A projekt szorosan kapcsolódik egy másik, szintén a Ginop-ból és a Vekop-ból finanszírozott hálózatfejlesztési programhoz, a kettő együtt 3300 új intézményi végpontot hoz létre, és biztosítja a legalább 30 Mbps sávszélességű kapcsolatot a korábban NTG-re nem csatlakozott állami intézményeknél.

Forrás: MTI