Támogatási Szerződés az Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program megvalósítására

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által vezetett konzorciumnak az elsők között sikerült Támogatási szerződést kötnie az Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetencia fejlesztő program megvalósítására kkv-knak című kiemelt projekt megvalósítására.

A konzorcium tagja az MKIK mellett az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ), továbbá szakmai partnerekként vesznek részt a projektben a területi kereskedelmi és iparkamarák, illetve a Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

A projekt célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése, és stabilitásuk, valamint növekedési hatékonyságuk javítása. A program megvalósítása során növekedni fog a kkv-k naprakész üzleti tudása és innovatív szemlélete, terjed az IKT (infokommunikációs technológiák) eszközök és alkalmazások készségszintű és professzionális használata, összességében javul a vállalkozások képessége az elektronikus gazdaságba történő beilleszkedésre.

A kkv-k a gyors piaci reagálás és a rugalmas ügyfélkezelés mesterei. Kis méretük és nagyon egyszerű - sokszor egyszemélyes - döntéshozatali mechanizmusuk révén rendkívül gyorsan képesek reagálni a megváltozott körülményekre. Méretükből következő hátrány ugyanakkor, hogy az információszerzési képességük korlátozott, piaci kitekintésük is viszonylagosan szűk, és kevés „elvesztegethető” beruházási forrásuk miatt alacsony a kockázatvállaló-képességük. Ezek a tényezők teszik nehézzé számukra az ismeretlen területeken – mint például többségük számára az IKT - történő előrelépést, és ezzel a vállalkozás méretének növelését. Ugyanakkor az is elmondható, hogy IKT adoptálásával ezen területeken tudnának legjobban fejlődni. Ehhez nyújt segítséget a most már szerződéssel rendelkező GINOP-3.2.1-15-2015-0001 jelű projekt - a maga nem egészen 2 milliárd forintnyi támogatási összegével - melyben a KIFÜ Folyamat Minőségbiztosítási feladatot lát el.