Sikeresen zárult a GINOP 3.3.1 „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” című pályázat

Sikeresen zárult a GINOP 3.3.1 „Digitális Jólét Program Pontok fejlesztése” című pályázat

A „Közösségi internet hozzáférési pontok fejlesztése, szolgáltatási portfóliójuk bővítése” című, GINOP-3.3.1-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt „Digitális Jólét Program (DJP) Pontok fejlesztése” elnevezésű belső pályázatára olyan közösségi színterek jelentkezhettek, ahol a közösségi internethasználat és az állampolgárok digitális készségfejlesztése is megvalósulhat. A pályázati felület 1500 darab DJP Pont támogatását követően 2018. november 14-én került lezárásra. 

A sikeresen pályázó DJP pontok a korszerű digitális eszközök és a továbbképzési lehetőség segítségével jelentősen bővíthetik a szolgáltatásaik portfólióját és eredményesen szólíthatják meg és támogathatják a munkaerőpiaci helyzetük alapján hátrányos helyzetben lévőket.
A nyertes DJP Pontok számára egy három laptopból, két tabletből, két okostelefonból, egy projektorból és egy multifunkcionális nyomtatóból, illetve egy külső és egy belső access pointból és egy routerből álló csomagot biztosít a pályázat. Az eszközök átadása és telepítése folyamatosan zajlik, jelenleg már több mint 80 százalékos a feldolgozottság, várhatóan idén minden helyszínre eljutnak a készülékek.

A modern infrastruktúra biztosításán túl a DJP pontok mentorai számára elérhető az a képzés, amely az IKT ismeretek rendszerezése és elmélyítése mellett olyan kommunikációs technikákat is bemutat, amely megkönnyíti a mindennapokban alkalmazandó digitális kompetenciafejlesztést. 

A blended formában zajló, az e-learning és a kontaktóra elemeit ötvöző képzések főként megyeszékhelyeken, nagyobb városokban, jól megközelíthető településeken zajlanak, és a részvételt megkönnyítendő útiköltség hozzájárulás is igényelhető. Az 1500 mentor számára biztosított kurzus két szakaszban zajlik. 67 csoportban elindult 1000 fő oktatása, amelynek eredményeként 248-an már átvehették a sikeres teljesítést igazoló tanúsítványt, az utolsó csoportok még karácsony előtt, december 18-án vesznek részt a foglalkozáson, remélhetőleg hasonló sikerekkel. A képzés második szakaszára november 19-től lehet jelentkezni, és várhatóan februárban kezdődik az oktatás.

Bízunk benne, hogy a pályázattal hozzájárulhattunk Digitális Jólét Program Pontok hálózatának szakmai sikereihez, és a projekt, valamint a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia célkitűzéseivel összhangban országszerte elérhetővé válnak és használatba kerülnek a pályázat által biztosított digitális eszközök, a DJP Pontok pedig a digitális kompetencia fejlesztés színtereivé válnak.