PRACE Project Access pályázat – hazai kutatóintézmények is használhatják a közös európai szuperszámítógép-infrastruktúrát

Magyar kutatók is jelentkezhetnek a PRACE Project Access pályázatra, amelynek keretében akár 10 petaflop/s kapacitású európai szuperszámítógépekre nyerhetnek erőforrást. A pályázatok beadási határideje 2017. május 30.

Az Európai Unió támogatásával létrehozott közös európai szuperszámítógépes infrastruktúra és együttműködés (PRACE) legfőbb célja, hogy olyan világszínvonalú szuperszámítógépes (HPC – High Performance Computing) infrastruktúrát biztosítson az európai kutatás, fejlesztés és innováció számára, amely biztosítja Európa versenyképességét a világ más fejlett régióival szemben, és amelyet az egyes európai országok külön-külön nem tudnának létrehozni és fenntartani.

Ennek szellemében született meg a PRACE Project Access, amelynek keretében európai kutatóintézmények pályázhatnak komplex, innovatív, tudományos szempontból fontos problémák megoldásához európai szuperszámítógépek akár 10 petaflop/s kapacitású erőforrásaira.

Magyarország PRACE-tagságát a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) biztosítja, ennek köszönhetően vehetnek részt hazai kutatók a pályázaton.

Részletek, jelentkezés és további információ a pályázatról: 
http://www.prace-ri.eu/prace-project-access/