A Modern Vállalkozások Programja rendezvénysorozat székesfehérvári állomásán az online marketing fontossága állt a Digitális Kkv Nap fókuszában

A Modern Vállalkozások Programja rendezvénysorozat székesfehérvári állomásán az online marketing fontossága állt a Digitális Kkv Nap fókuszában
A Modern Vállalkozások Programja rendezvénysorozat székesfehérvári állomásán az online marketing fontossága állt a Digitális Kkv Nap fókuszában

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megtartott szakmai napon többek között a Facebook és a Google Ads hirdetések használatához kaphattak tippeket a hazai kkv-k vezetői. Olyan praktikus javaslatok hangzottak el, melyek akár megkétszerezhetik a vállalkozás online marketing tevékenységgel támogatott eladásait. Ilyen például a hatékony remarketing, valamint az adatok és tesztek alapján meghozott stratégiai döntések. A meghívott előadók bemutatták a Facebook üzleti adatlapjainak előnyeit és használatához segítséget is nyújtottak, valamint bemutattak számos Google alkalmazást mely segít a weboldalak pozícionálásában is. A rendezvény utolsó szekciójában a Search Engine Optimization – röviden: SEO – vagyis az eredményes keresőoptimalizálás elengedhetetlen lépéseit mutatta be a Mimézis Kft alapítója. Mindez azért fontos, mert ezzel a vállalkozás termékét vagy szolgáltatását bemutatva az internetes keresési listában előkelő helyen – lehetőség szerint az első találati oldalon - szerepel a vállalkozás oldala, ezzel sokkal szélesebb közönséget elérve. 

A szakmai napon említett eszközök tudatos használatával az online marketing megfelelő eszköztárát lehet segítségül hívni vállalkozásunkhoz, amely eszközök optimális felhasználásával és a Programban elérhető digitális megoldásokkal javítja a versenyképességünket. 

A Modern Vállalkozások Programjáról és a részeként nyújtott szolgáltatásokról bővebben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara IKT tanácsadójával, László Csabával beszélgettünk:
-    Minek a rövidítése ez az IKT tanácsadó kifejezés? – László Csaba: Az IKT az infokommunikációs (informatikai és telekommunikációs) tanácsadást jelenti.

-    A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azért hozta létre a Modern Vállalkozások Programját, mert amíg a magánemberek elég jól tájékozottak most már az internet világában addig a magyar cégekről ez nem mondható el. Hol tartanak a hazai vállalkozások jelenleg a digitalizáció terén? – L.CS. Uniós felmérések azt mutatják, hogy a magyarországi kkv-k az informatikai megoldások használatában sajnos a ranglista végén találhatóak. Ilyen megoldások például az ügyfélkapcsolati- vagy a vállalatirányítási szoftverek használatának bevezetése, melyeket a magyar vállalkozások sokkal kisebb mértékben használnak, mint az uniós versenytársak.

-    Az uniós összehasonlítás az egységes gazdasági tér miatt kiemelten fontos, hiszen egymásnak is konkurenciái ezek a vállalkozások; mondhatjuk, hogy aki lemarad, az kimarad? – L.CS. Ez így igaz ebben az esetben, hiszen ezek a megoldások, amelyeket a Modern Vállalkozások Programja keretében elérhetnek a vállalkozások mind azt segítik, hogy hatékonyabban tudjanak működni.

-    Mostanra a 2016-ban kezdődő 4 évig tartó programban elhagytuk a félidőt, mik a tapasztalatok és láthatóak-e az eredmények? - L.Cs. Igen, az eredményeink szerint több mint 6300 vállalkozás rendelkezik mára DFV azaz Digitálisan Felkészült Vállalkozás tanúsítvánnyal. Programunkon belül jelenleg 2019. márciusáig van lehetősége a vállalkozásoknak informatikai pályázaton történő indulásra.

-    A Modern Vállalkozások Programja egy ingyenesen elérhető Program, mit nyernek a vállalkozások, amelyek belépnek? – L.Cs. Egyrészt kapnak egy pillanatfelvételt arról, hogy milyen megoldásokat használnak most és kapnak egy fejlesztési tervet arra vonatkozóan, hogy mely megoldások bevezetésével tudnának hatékonyabban működni.

-    DFV azaz Digitálisan Felkészült Vállalkozás tanúsítvány – Mi a tanúsítvány elnyerésének feltétele és milyen várható előnyei származnak ebből a vállalkozásnak? – L.Cs. – Célja, hogy lefolytassuk a cégnél az informatikai auditot és előnye az, hogy amely cégek megkapják az audit végén a tanúsítványt, azok egyrészt a GINOP 3.2.2. pályázaton 5%-al magasabb összegű támogatást kaphatnak valamint a pályázat értékelésénél is magasabb pontszámot kapnak. További következménye, hogy egyéb informatikai pályázatok elnyeréséhez is előnyt jelenthet a vállalkozások számára. Az előnyök sorát gyarapítandó, hogy bizonyítja és megmutatja a cégek digitális világ felé való nyitottságát, továbbá a szállítóknak is fontos visszajelzés, hogy olyan igényes cég fejlesztését segítette termékeivel, akik már elindultak a digitalizáció útján. Itt a kulcsszó a minőség.

-    Székesfehérváron vagyunk, az egyik állomásán ennek a roadshownak, mely országosan több mint 300 helyszínen tart a kkv-k számára digitalizációt segítő rendezvényt. Ez a sorozat azonban csak az egyik pillére a négy közül a Modern Vállalkozások Programjának, miből áll a teljes Program? – L.Cs. – Az ingyenesen látogatható rendezvények mellett, az említett IKT tanácsadásból, és az azt követő informatikai auditból. A Program további két eleme közül az egyik a Programhoz csatlakozó szállító partnerek elérése, melyről elmondható, hogy már több mint 570 informatikai cég csatlakozott hozzánk. Az audit során a vállalkozások felmerülő igényeit a piaci konstrukciónál kedvezőbb feltételekkel: szolgáltatásokkal és termékekkel ki tudják elégíteni. Negyedik eleme a vallalkozzdigitalisan.hu honlapon elérhető tudástárunk amelynél, a vállalkozások több videó tartalom megnézésével hasznos segítséget kaphatnak informatikai kérdésekben.

-    Van-e utánkövetés? A résztvevő cégeknek meddig fogják a kezét, meddig követik, hogy ők mennyire lesznek sikeresek az online térben? – L.Cs.- Természetesen figyeljük azt, hogy a vállalkozások az általunk nyújtott szolgáltatásokat hogyan hasznosítják. A Programhoz való csatlakozást követően a pályázatokon is sikerrel tudnak elindulni, a szállító partnereinkkel megfelelő kapcsolatot tudnak kiépíteni, hosszú távon támogatva a digitális térben való megjelenésüket.

-    Mik a remények azzal kapcsolatban, hogy a Programnak köszönhetően a magyar vállalkozások mennyire közelítik meg az informatikai felkészültséget az uniós vállalkozásokéhoz? L.Cs.- A digitalizáció ma már alapfeltétel ahhoz, hogy egy vállalkozás hatékonyan tudjon működni. A Programnak az a célja, hogy minél több cég és egyéni vállalkozó számára megadjuk azt a lehetőséget, hogy megismerje ezeket a digitalizációs lehetőségeket, tudjanak élni vele és ezáltal informatikai megoldások bevezetésével a nemzetközi piacon is versenyképes vállalkozások lehessenek. 

-    Hogyan jelentkezhetnek azok a vállalkozók és vállalkozások, akik szeretnének részt venni ebben a Programban? – L.Cs. A vallalkozzdigitalisan.hu weboldalon megtalálhatóak a Program részletei, ezen a felületen regisztrálni is tudnak: https://vallalkozzdigitalisan.hu/erdekel_a_program, amely alapján fel tudjuk őket keresni vállalkozásuk székhelyén vagy telephelyén, de a https://vallalkozzdigitalisan.hu/ikt_tanacsadok.html oldalon lévő információk alapján a vállalkozás is könnyen megkeresheti működési területe alapján a területileg illetékes tanácsadóját.