A KIFÜ lett a jogutódja a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetnek 

2016. szeptember 1-jével a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) a 1312/2016. kormányhatározatban foglaltak szerint beolvadt a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségbe. A jövőben a KIFÜ feladata a NIIF Program összefogása, valamint a folyamatban lévő projektek megvalósítása.

A NIIF Program a KIFÜ-n belül önálló szervezeti egységként, az infrastruktúráért felelős elnökhelyettes irányítása alatt működik tovább.

A NIIF Intézet jogi és gazdasági beolvadása szeptember 1-jével megvalósult. A következő hónapok feladata a szakmai integráció és működés finomhangolása annak érdekében, hogy az így létrejött szervezet méltó utódként továbbvigye a NIIF Program és a NIIF Intézet több évtizedes, a hazai és nemzetközi szintéren is kimagaslónak számító tevékenységét, ötvözve a KIFÜ több mint 30 kiemelt uniós és hazai közigazgatási, infokommunikációs projekt megvalósítása során szerzett szakmai tapasztalatával, jó gyakorlataival.

NIIF Program

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program feladata a magyarországi felső- és közoktatási intézmények, kutató-fejlesztő helyek, közgyűjtemények és más oktatási, tudományos és kulturális szervezetek információs infrastruktúrájának és számítógépes hálózati szolgáltatásainak összehangolt fejlesztése, az országos és nemzetközi hálózati kapcsolatok, információs szolgáltatások elérésének biztosítása. A Program keretében történik a magyar köznevelési, felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi hibrid hálózat fejlesztése és működtetése, továbbá szintén a program keretében biztosított e közösségek számára:

  • az integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúra, valamint az erre épülő,
  • kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatások,
  • élvonalbeli alkalmazási környezet, és
  • tartalomfejlesztési, illetve tartalom-elérési háttér.