A KIFÜ 2014-ben

A 2014-es esztendőben a KIFÜ jelentős eredményeket ért el az általa menedzselt projektekben. Év végéig megvalósult 200 közigazgatási szakember projektmenedzsment képzése, éles üzemben elindultak az ESR - 112 projekt hívásfogadó központjai és felszerelésre kerültek a GSM-R projektben az első berendezések.

Már januárban nagy lendületet vett a GSM-R projekt, megkezdődött a rendszer kiépítése, az év végére már elkészültek a vasúti közlekedés biztonságát jelentősen megnövelő kommunikációs rendszerek első elemei, a projekt végére 1000 km-nyi vasúti pálya mentén újulnak meg a berendezések.

Januárban zárult az ASP pályázata is, amelyen 14 millió forintra pályázhattak a csatlakozás előtt álló települések. Január végéig 18 település 34 munkatársának képzése is megtörtént.

Az első negyedév végére tovább bővült a KIFÜ által nyújtott szerződésminták köre, ezúttal az informatikai termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó szerződések mintáit hozta nyilvánosságra az Ügynökség az ÁROP 1.1.17 projekt keretében. A projekt már 2013-ban is 90 közigazgatási szakember projektmenedzsment képzését biztosította, a képzések 2014 őszén is folytatódtak, 200 szakember képzését fejeztük be októberig.

A KIFÜ áprilisban csatlakozott az EDR projekthez, mint minőségbiztosító, a projekt kapcsán új szoftverek, munkaállomások és bázisállomások kerülnek kiépítésre, fejlesztve a készenléti szervek kommunikációját. A KIFÜ képviselte Magyarországot az európai segélyhívó rendszerek szövetségének konferenciáján, Varsóban, mint az ESR-112-es projekt projektmenedzsere.

Ez év májusától az Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszerhez csatlakozott az MKB Bank is, így egyre több adózó számára válik lehetővé, hogy adófizetési kötelezettségeit egyszerűsítve, házibankján keresztül is biztosítsa. Ebben a hónapban A KIFÜ elnöke, Szijártó Zoltán lett a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület alelnöke.

Júniusban teljessé vált a TIOP-2.3.1-13/1-2013-0001; KTIA_13-1-2013-0001 „Központi, intézményközi adatáramlást biztosító informatikai rendszerek fejlesztése, országos egységes központi megoldások bevezetése” elnevezésű projektjének finanszírozási háttere, megindulhattak a beszerzések. A KIFÜ operatív projektmenedzsment feladatokat lát el a projektben.

Szeptemberre elkészültek az ESR -112 projektben a hívásfogadó központok, amelyek a tesztüzem három hónapja alatt is már 1,8 millió éles hívást fogadtak, a hivatalos indulást egész napos ESR-112 rendezvénnyel ünnepeltük a West-Endben. Az ASP központ projektben megkezdődött a települési adó szakrendszer tesztelése.

Áder János köztársasági elnök - a miniszterelnök javaslatára - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárává nevezte ki Kara Ákost 2014. október 27-én. Az infokommunikációért felelős helyettes államtitkári feladatokat a továbbiakban is dr. Solymár Károly Balázs látja el, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár pedig változatlanul Koszorús László.

A Nemzeti Fejlesztési Miniszter dr. Seszták Miklós a Hírközlésért Érdemérem szakmai elismerésnek minősített kitüntetést adományozta az ESR – 112 projekt megvalósításban végzett tevékenységéért Göndör Lászlónak, a KIFÜ projektmenedzserének október 23-a alkalmából.

A KIFÜ részt vett a 2014. november 6-7-én Balatonfüreden immár ötödik alkalommal megrendezett Infotér konferencián. ?Amíg 2013-ban az eredményeink bemutatása volt a célunk, ezért külön KIFÜ „színpad” is helyt kapott a rendezvényen, 2014-ben egy-egy kerekasztal beszélgetésen vettünk részt, megosztva a részvevőkkel a tavaly óta felhalmozott gyakorlati, projektmenedzsment fókuszú tapasztalatainkat.

A hazai infokommunikációs szektor fejlesztésének 2014-20-as uniós tervezési ciklussal egybeeső időtávra vonatkozó stratégiai irányait, fejlesztési súlypontjait a Kormány által 2014. február 5-én elfogadott, az Európai Uniós elvárás rendszerrel is összehangolt Nemzeti Infokommunikációs Stratégia jelöli ki. A hivatkozott stratégiai dokumentum négy pillér mentén (digitális infrastruktúra – szupergyors internet, digitális állam, digitális kompetenciák, digitális gazdaság) a digitális ökoszisztéma egyes elemeinek összehangolt fejlesztését tűzi ki célul.
 
Fenti követelménynek kíván eleget tenni a 1631/2014 (XI.6.) Kormányhatározat a Digitális Nemzeti Fejlesztési Program megvalósításáról. A Digitális Nemzeti Fejlesztési Program Programiroda felállítására a Kormány a KIFÜ-t jelölte ki.