Ismét teltház volt a KIFÜ szakmai rendezvényén

A KIFÜ-színpad látogatói az idei évben elsősorban az „EKOP értékelés és KÖFOP minőségbiztosítás”, illetve a „Digitális Magyarország és a szupergyors internet” témakörben kaphattak információkat a meghívott szakemberektől.

Az rendezvényt Solymár Károly Balázs, helyettes államtitkár úr köszöntő beszéde nyitotta meg, majd Szijártó Zoltán, elnök úr ismertette a KIFÜ által elért eddigi eredményeket, a jövőbeni célokat, illetve néhány szóban felvázolta a szakmai nap menetrendjét.

Elsőként Dr. Kópiás Bence, elnökhelyettes úr tartotta meg előadását, melyben értékelte az EKOP hét évét, részletesen bemutatta a pozitív és negatív tapasztalatokat, kiemelte a legfontosabb tanulságokat. Fontosnak tartottuk, hogy a KIFÜ szerepének és benyomásainak ismertetése mellett, a támogatói oldal tapasztalatait is bemutassuk, erre Hermán Balázst, a Miniszterelnökség Közigazgatási Programok Lebonyolítási Főosztályának vezetőjét kértük fel.

A résztvevők által az egyik legjobban várt előadás a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség KÖFOP-ban betöltött minőségbiztosító szerepkörét, feladatait, finanszírozását és a projektgazdákkal való kapcsolatát mutatta be. A KIFÜ összesen 29 projektben végez majd minőségbiztosítói tevékenységet. Kovács Zsolt, a KIFÜ projektvezetője előadásában elmondta, hogy minőségbiztosítóként a KIFÜ legfontosabb célja, hogy támogassa a projektek ütemezett lebonyolítását, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a program a meghatározott menetrend alapján valósuljon meg, ezáltal pedig ne veszítsen uniós támogatást.

A szakmai nap első részét Ádám Csongor, a NISZ Zrt. fejlesztési ágazati igazgatója zárta. Előadásában az EKOP és a KÖFOP infrastrukturális hátterét mutatta be. Ismertette a NISZ Zrt. által kialakított infrastruktúra legfőbb elemeit, majd kifejtette, hogyan lehetséges minderre építkezve a KÖFOP szempontrendszerének is megfelelni.

A folytatásban a Digitális Magyarország Programé, és a szupergyors interneté volt a főszerep. Gódor Csaba, a Miniszterelnökség Infokommunikációs Koordinációs Főosztály vezetője ismertette a Digitális Nemzet Fejlesztési Program eddig elért eredményeit, a projekt előrehaladását, illetve a jövőre vonatkozó célokat. Gódor Csaba előadása után Rebényi Gábor, a KIFÜ Projekt-felügyeleti és intézményi támogató Főosztályának vezetője bemutatta a DNFP programmenedzsment szervezetét, működtetését, és a nyíregyházi alprogram részleteit. A DNFP egyik pillére a Szupergyors Internet Program (SZIP), melynek pályázati felhívásairól, a megvalósítás menetrendjéről, és az eddigi sikerekről Debreceni Győző, a program vezetője számolt be az érdeklődőknek.

A szakmai nap befejező részében a GINOP projektek kapcsán is összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat szakértőink. Kelemen Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Főosztályának vezetője ismertette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program infokommunikációs projektjeit, és a fejlesztéspolitikai célkitűzéseket. Bálint Ákos, az eMagyarország Programiroda vezetője a záró előadásban röviden bemutatta az eMagyarország Pontok hálózatát és annak szerepét, illetve részletesen kitért a Hálózat számára releváns GINOP projektek céljaira és menetrendjére is.

A rendezvényt – hagyományteremtő céllal – a partnereink számára szervezett állófogadás követte, amelyet Szijártó Zoltán elnök úr nyitott meg. Az idei évben is megkértük a résztvevőket az általunk összeállított elégedettségmérő kérdőív kitöltésére. A válaszadók között az állófogadás során jótékonysági koncertjegyeket sorsoltunk ki, nyerteseinknek ezúton is gratulálunk!