Hivatalosan is átadták az ESR – 112 projekt során elkészült Hívásfogadó Központokat

Miskolcon, dr. Pintér Sándor belügyminiszter 2014. szeptember 9-én hivatalosan is átadta a KIFÜ által vezetett ESR – 112 projekt keretében a Hívásfogadó Központokat, így lezárult az eddigi próbaüzem és a rendszerek éles üzemben működnek tovább. A két központ Miskolcon és Szombathelyen 2014. május 19. óta már mintegy 1,8 millió éles hívást fogadott.

Az átadó ünnepségen a miniszter úr hangsúlyozta, hogy az új rendszer megvalósításával jelentős terhet vesznek le a szakképzett operátorok a megyei szinten összevont rendőrségi és katasztrófavédelmi tevékenység-irányítók válláról, mert csak azokat a hívásokat továbbítják az irányítók felé, amelyek valós beavatkozást igényelnek a Készenléti Szervek részéről. Tekintettel arra, hogy a hívások csupán 10 – 15%-a igényel beavatkozást, ez a szűrő szerep nagy jelentőséggel bír az irányítók és végül is a lakosság biztonsága szempontjából – tette hozzá.

A 2015. első negyedévében záruló mintegy 5,4 milliárd forintos projekt célja egy olyan átfogó infokommunikációs rendszer kialakítása volt, amely lehetővé teszi a készenléti szervek (rendőrség, tűzoltóság, katasztrófavédelem) együttműködési folyamatainak korszerűsítését. A kialakított rendszer valós idejű adat-, és hangkapcsolatot biztosít a készenléti szervek érintett szereplői, irányítók és végrehajtók között. A rendszer biztosítja a kor követelményeinek megfelelő segélykérési csatornák (telefon, eCall, SMS, MMS, Internet stb.) kezelhetőségét.