Hálózatfejlesztés Támogató és Monitoring Rendszerrel (HTMR) támogatott internet infrastruktúra fejlesztés a KIFÜ-ben

A Szupergyors Internet Projekt (SZIP) keretében egy, eddig a hazai szélessávú internet fejlesztési projektek történetében nem alkalmazott Hálózatfejlesztést Támogató és Monitoring rendszer (HTMR) kerül kialakításra és alkalmazásra, amely a teljes hálózatfejlesztéshez kötődő folyamatot lefedi a tervezéstől, a kivitelezésen és ellenőrzésen át az elkészült infrastruktúra átadásáig. A HTMR élesben várhatóan 2015 év végével indul.
 
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával KIFÜ szervezetében működő SZIP projekt eredményeként megvalósuló HTMR használatával a tervezetten 2015. július 1-jétől megjelenő, a távközlési alapinfrastruktúrák fejlesztését célzó közbeszerzési  pályázatok gyorsan, határidőre, dokumentáltan kerülnek feldolgozásra. Az új rendszer nagy előnye, hogy magában hordozza az interoperabilitás képességét az EMIR és FAIR rendszerekkel, így igény esetén a jóváhagyások, közbeszerzési állapotok késlekedés nélkül átkerülhetnek, szinkronizálódhatnak e rendszerek között. 
 
További célként került  meghatározásra a kialakítandó monitoring rendszer együttműködésének biztosítása az állami nagyrendszerekkel, így az NMHH fejlesztés előtt álló Hír-Közmű nyilvántartásával és az elektronikus közműegyeztetést biztosító LLTK e-Közművel.
 
A HTMR előnye továbbá, hogy a hálózatfejlesztésre beérkezett pályázatok műszaki mellékleteinek elbírálása felgyorsítható, részben automatizálható, biztosítva ezzel a pontosabb és gazdaságosabb kiértékelést.