Elindult a SZIP következő üteme

Elindult a SZIP következő üteme

2018. január 5-én megjelent a GINOP 3.4.1 „Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” elnevezésű pályázati felhívás következő üteme, amely Komplex munkanéven vált ismerté. (A Komplex elnevezést azért kapta a felhívás, mert ebben a pályázati szakaszban a jelentkezőknek külön kell pályázni a települések között kiépítendő optikai (un. felhordó) szakaszokra és külön az egyes településeket lefedő helyi kiépítésre.)

A felhívás megjelenését megelőző társadalmi egyeztetés munkatársainak és az NFM aktív közreműködése mellett valósult meg. A konzultáció során összesen 8 járásban, 7 szolgáltatótól érkezett részletesebb észrevétel, továbbá munkatársainknak további 5, egyéb jellegű észrevételt is kezelniük kellett. Az észrevételek egy része további NGA lefedettlenségre hívta fel a figyelmet, mely jelzéseket a kiírt felhíváson is át kellett vezetni, de a konzultáció során új önerős vállalásra is sor került. A hivatkozott észrevételek vizsgálatának eredményeként végül 36 járás esetében került sor felhordó és 47 járás esetében lefedő, helyi hálózat kiépítésére vonatkozó felhívás megjelentetésére.

A társadalmi egyeztetést követően véglegesített Komplex felhívás beadási határideje 2018. március 21. A korábbi ütemekhez hasonlóan a támogatási kérelmek beadási időszakában a beadási határidőt megelőző 5. napig lehetőség van a műszaki próbatervek benyújtására (un. prevalidációra) is. Ennek során a KIFÜ az előzetes ellenőrzés során benyújtott dokumentumok felhívásban rögzített tartalmi és formai előírásoknak való megfelelőségét vizsgálja és az esetleges hibákról visszajelez a próbaterv beküldőjének. Eddig 62 db elővalidációs kérelem érkezett az NFM-en keresztül a KIFÜ-be.