Befejeződött a „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer Létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt alkalmazás fejlesztésének harmadik üteme

Befejeződött a „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer Létrehozása” elnevezésű kiemelt projekt alkalmazás fejlesztésének harmadik üteme

A 2,54 milliárd forint uniós forrásból megvalósuló teljes fejlesztés célja – a korábban elkészült modulokkal egyetemben – egy országos, térinformatikai alapú, elektronikus hírközlési nyilvántartás létrehozása. A projekt közvetlen támogatja a Szupergyors Internet Programot (SZIP), és jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy 2018 végére Magyarországon minden olyan háztartás részére, amely ezt igényli, elérhetővé váljon a legalább 30 Mbps sebességű internetkapcsolat.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a „Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) Létrehozása” című projekt. 2017 januárjában lezárult az alkalmazásfejlesztés harmadik üteme, melynek keretében két szoftvermodul: a „Kiviteli tervezés és kivitelezés felügyelete”, valamint a „Stratégiai tervezés és riportálási alapadat interfész” fejlesztése és tesztelése történt meg.

A HTMR a harmadik ütemben megvalósuló fejlesztésekkel készen áll az éles indításra és a napi szintű használatra. A rendszer alkalmassá vált a HTMR felügyelőmérnöki tevékenység során ellátandó feladatok informatikai támogatására, a SZIP-ben megjelenő, távközlési hálózat-fejlesztési pályázatok számítógéppel optimalizált térinformatikai tervezésére, a beérkező pályázatok értékelésére, illetve a fejlesztési előrehaladás folyamatos bemutatására. Azoknak a hírközlési szolgáltatóknak pedig, akik nem rendelkeztek elektronikus nyilvántartással, egy ASP (alkalmazás-szolgáltatás) alapú nyilvántartó rendszert is biztosít a projekt.

A fejlesztés következő, egyben záró fázisában, annak érdekében, hogy a SZIP megvalósításában részt vevő távközlési szolgáltatók megismerjék a rendszer működését, a projektet megvalósító Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) országosan ingyenes workshopokat szervez.


Kapcsolódó projektek:
SZIP - Hálózatfejlesztés Támogató Monitoring Rendszer (HTMR) létrehozása