Búcsúzunk dr. Bálint Lajostól

Életének 74. évében elhunyt dr. Bálint Lajos okleveles villamosmérnök, a műszaki tudományok kandidátusa, a Hungarnet egyesület elnökségi tagja. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél 2016-óta szakértőként, ezt megelőzően 2000-2016 között az NIIF Intézetnél nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettesként dolgozott. Munkájával, tevékenységével nagyban hozzájárult a magyarországi  digitális hálózati kultúra megteremtéséhez és fejlődéséhez. Neki is köszönhetjük, hogy hazánk 1992-93-ban alapító tagként csatlakozott az európai tagországok részvételével megalakuló európai kutatói számítógép-hálózathoz, amelynek keretében részt vett a DANTE (”Delivery of Advanced Networking Technology to Europe”) és a TERENA (Trans-European Research and Education Networking Association) megalapításában és szervezésében. Erre alapozva épülhetett ki 1994-95-ben a hazai kutatási és oktatási számítógép-hálózat és az EuropaNet akkor kiemelkedő, 2 Mbit/s sebességű kapcsolata. Bálint Lajos diplomáciai erőfeszítéseinek eredményeként 1996-97-ben – a régióból elsőként – kapcsolódott Magyarország a 34 Mbit/s sebességű TEN-34 jelű EU- projekthez és európai gerinchálózathoz. 1996-2000 között beválasztották a TERENA vezetőségébe.

1998-99-ben aktív szerepe volt abban, hogy Magyarország és több közép-európai ország is teljes értékű tagként csatlakozhatott az EU 5. Kutatási és Fejlesztési Keretprogramjának QUANTUM projektjében a 155 Mbit/s sebességű TEN-155 európai kutatási hálózathoz. 2000-től kezdve több közép- illetve kelet-európai ország csatlakozását a pán-Európai GEANT (Gigabit European Academic Network Technology) hálózati projekthez. GÉANT (GN1) volt az első európai kutatási hálózat, amelynek paraméterei és lehetőségei felül is múlták az akkori észak-amerikai Internet2 kutatási hálózatot.  Dr. Bálint Lajos érdeme, hogy a Magyarországon és a közép- illetve kelet európai országokban elérte, hogy a legmodernebb eszközök és technológiák telepítsék a GÉANT részeként. A GEANT számítógép-hálózathoz történő, 10 Gbit/s sebességű csatlakozás Európa tíz legfejlettebb országa közé emelte Magyarországot. Későbbiekben is szorgalmazta a GÉANT további európai és nemzetközi bővítését, amelynek eredményeként a szerbiai NREN (AMRES) először Magyarországon keresztül, majd teljes jogú tagként csatlakozott a GÉANT közösséghez. 

Dr. Bálint Lajos és dr. Máray Tamás lobbi és diplomáciai tevékenységének eredményeként Magyarország az NIIF Programmal csatlakozott a DEISA után 2005-ben a PRACE szuper-számítástechnikai projektekhez. Mindezek mellett dr. Bálint Lajos az európai és globális számítógép-hálózati és informatikai szervezetek delegáltjaként, illetve választott tagjaként aktívan részt vett az egész európai e-infrastruktúra tájkép alakításában. Tagja volt az ERAB-nak (European Research Area Board), az e-IRG-nek (e-Infrastructures Reflection Group), az EAG-RI-nak (the Expert Advisory Board on Research Infrastructures) és az EIPF-nek (e-Infrastructures Policy Forum), továbbá az ENPG (the European Networking Policy Group) bizottság vezetője, valamint az ISOC bizottság elnökségi tagja volt. Az Európai Bizottság Kutatási Főbiztosától kapott felkérés az ERAB (European Research Area Board) munkájában való részvételre egyértelműen jelzi dr. Bálint Lajos nemzetközi szakmai tekintélyét. Legutóbbi megbízatásaként az Európai Nyílt Tudomány Együttműködés (EOSC - European Open Science Cloud) fenntarthatósági munkacsoportjában dolgozott aktívan. 

Dr. Bálint Lajos kimagasló nemzetközi szerepvállalása nagy mértékeben hozzájárult ahhoz, hogy a hazai informatika, továbbá a régió egészének informatikai helyzete jelentős mértékben fejlődjön.

Eredményeit több alkalommal is elismerték, 2012-ben elnyerte a HUNGARNET díjat, 2017-ben a KIFÜ jelöltjeként pedig az elektronikus hírközlés érdekében végzett magas színvonalú szakmai munkájáért Hírközlési Érdemérmet kapott. 

Dr. Bálint Lajost a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség saját halottjának tekinti.

 

2019-12-12