Az eduID digitális oktatási azonosítóval jelentős kedvezményeket kaphatnak a diákok


A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett eduID a magyar oktatási és kutatói szféra egységes digitális, online azonosítója. A közoktatásban és a felsőoktatásban tanuló diákok, oktatók és a hazai kutatók ezen keresztül könnyen és biztonságosan azonosíthatják magukat. Mára több nagy cég is felismerte a benne rejlő lehetőségeket, és ezen keresztül nyújtanak kedvezményeket a diákoknak.
Az eduID-t a kutatói szektorban és a felsőoktatásban már régóta használják a webes intézményi rendszerekbe történő bejelentkezéshez. Az intézmények – egyfajta online közösséget, föderációt alkotva – kölcsönösen megbíznak a másik intézmény által kezelt azonosítókban. A magyar rendszer nemzetközi szinten is elismert, ezt igazolja, hogy tagja a nemzetközi eduGAIN hálózatnak.

Továbbá, az eduID segítségével érhető el ingyenesen az úgynevezett eduroam wifi szolgáltatás is az ország mintegy 1700 pontján, amely hamarosan több ezer végponttal bővül a KIFÜ DIO Programja keretében.

A külső partnerek hamar felfigyeltek az azonosítóban rejlő potenciálra, mivel képes sztenderd online felületen hitelesen bizonyítani a jogviszonyt az oktatási intézménnyel. Ehhez nagyban hozzájárul, hogy az oktatási, kutatási intézmények vállalják az adatbázisok rendszeres frissítését.

Olyan nagynevű partnerek csatlakoztak az eduID-hoz partnerként, mint a ScienceDirect-et üzemeltető Elsevier, vagy a világ vezető kutatási adatbázis szolgáltatója, az EBSCO.

A legutóbbi hírek szerint pedig a Spotify után az Apple is a UNiDAYS – mint eduID partnerszolgáltató – által kiadott igazolás segítségével ellenőrzi a hallgatói jogviszonyt a diákkedvezmények igénybevételénél.