139 járásra összesen 234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

139 járásra összesen 234 pályázat érkezett a legalább 30 Mbps sávszélességű hálózat kiépítésére

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért és Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség megkezdte a „GINOP-3.4.1-2015 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése” című pályázatra beérkezett támogatási kérelmek műszaki tartalmának bírálatát.  

Az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés általános célja, összhangban a Digitális Nemzet Fejlesztési Program keretében elindított Szupergyors Internet Programmal, hogy a piaci szereplők bevonásával 2018-ra Magyarország még ellátatlan területein kiépüljön a legalább 30 Mbps sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra. A felhívás eredményeképpen hamarosan 139 járásban kezdődhetnek meg a fejlesztések mintegy 412 ezer háztartást érintve. 

A GINOP-3.4.1-2015 pályázati felhívás zárásáig, 2016.02.23-ig 139 járás újgenerációs NGA és felhordó hálózatainak fejlesztésére 43 pályázó 234 kérelmet nyújtott be – összesen 36 mikro-, kis- és középvállalkozás és 3 nagyvállalkozás. Konzorciumi formában 12 pályázat érkezett be, és 82 járásban alakult ki verseny. A kiírt 143 járásból négyre – Gárdonyra, Kiskunhalasra, Tiszavasvárira és Zircre – nem érkezett be támogatási kérelem, ezekben a járásokban a fejlesztések a program következő ütemében valósulhatnak meg.

A benyújtott támogatási kérelmek műszaki tartalmának bírálata folyamatosan történik. Az összegzett értékelést és a kedvezményezettek kiválasztását a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága végzi. A nyertes pályázók várhatóan 2016 második félévében kezdhetik meg a kivitelezés előkészítését és a szupergyors hálózatok kiépítését.

A fejlesztésekre vissza nem térítendő támogatásként összesen 68 milliárd forint, míg a támogatási kérelemhez kapcsoltan indított GINOP-8.2.1 pénzügyi eszköz konstrukcióban, azaz kedvezményes beruházási hitel esetében megemelt keretösszeggel, 45,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

A pályázattal kapcsolatban további információk az alábbi linken érhetők el:

https://www.palyazat.gov.hu/node/57311