NIIF Program

Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program a magyarországi kutatói hálózat fejlesztésének és működtetésének programja. A Program a teljes magyarországi kutatási, oktatási és közgyűjteményi közösség számára biztosít:

  • integrált országos számítógép-hálózati infrastruktúrát, valamint erre épülő
  • kommunikációs, információs és kooperációs szolgáltatásokat,
  • élvonalbeli alkalmazási környezetet, és
  • tartalom-generálási ill. tartalom-elérési hátteret.

A Program központi költségvetési támogatásra támaszkodik. A fejlesztési és működtetési feladatokat a Kormányzati Informatikai Fejlesztesi Ügynökség (KIFÜ) fogja össze.

Az NIIF Program - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - egyúttal élvonalbeli szerepet tölt be a legújabb hálózati technológiák magyarországi fejlesztésében és alkalmazásában is. Ily módon meghatározó szerepet játszik az informatika országos fejlődésében. Korszerű, versenyképes infrastruktúrát és szolgáltatásokat biztosít a felsőoktatás és a kutatás számára, de egyúttal követendő példával is szolgál az országszerte folyó informatikai fejlesztésekhez.

A Program a mindenkori legkorszerűbb műszaki-technikai és alkalmazási hátteret igyekszik biztosítani a több mint 700.000 főnyi hazai hagyományos felhasználói közösség (kutatás, felsőoktatás, közgyűjtemények), valamint a 2014-től átvett és további mintegy 1,5 milliós létszámú köznevelési felhasználói kör (Sulinet: általános és középiskolák) számára.

A számítógép-hálózatokra épülő hatékony kommunikáció és kooperáció - ezen belül elsősorban a hazai és külföldi partnerekkel való kutatási és oktatási együttműködés, valamint a kutatás és oktatás kapcsán releváns hazai és nemzetközi információkhoz való hozzáférés - lehetősége közel 500 hagyományosan kiszolgált kutatási-felsőoktatási-közgyűjteményi és további több mint 4000 köznevelési intézmény számára áll folyamatosan rendelkezésre, az intézmények számát jóval meghaladó (összesen mintegy 5700) bekapcsolt intézményi telephelyen.

Bővebb információ és aktualitások a programmal kapcsolatban:

www.niif.hu